March 27, 2015

Otilia Cazimir – Poeta sufletului meu, „Poeta sufletelor simple”

By Cristina

 

         „Poeta sufletelor simple”- așa a numit-o criticul literar Const. Ciopraga. S-a remarcat la Otilia Cazimir sensibilitatea ei feminină, sensibilitate care pe mine m-a atras. Otilia Cazimir este poeta tuturor sufletelor calde, este poeta sufletului meu. Am citit și recitesc cu drag toate poeziile poetei, de la poezii de dragoste, poezii despre necuvântătoare, despre flori, până la versurile pentru copii. Scriitoarea a fost întotdeauna fascinată de flori, dar și de universul domestic. Simplitatea, sensibilitatea, gingășia, frumusețea, dar și umorul versurilor scrise de poetă îl atrag pe cititor.

         Poezia Otiliei Cazimir este încărcată de sentimente de iubire, tristețe, melancolie, singurătate. Otilia Cazimir a simțit o afecțiune, o simpatie pentru tot ceea ce este frumos, gingaș și lipsit de ajutor, tema naturii fiind des întâlnită în poeziile sale, scriitoarea închinând numeroase versuri anotimpurilor, florilor, dar și necuvântătoarelor.

         Printre anotimpurile preferate, se numără primăvara şi toamna, însă nici iarna nu se lasă mai prejos, făcându-şi loc în numeroase versuri ale poetei. Printre motivele florale întrebuințate de poetă, se află: liliacul, zambilele, macul, trandafirii, brânduşele, ghiocelul, mărgăritarul, iar dintre necuvântătoare, amintim: melcul, liliacul, cârtiţa, măcăleandrul, furnica.

         Versurile poetei sunt liniștitoare pentru mine, și nu doar pentru mine, sunt liniștitoare pentru toți cititorii. În mod cert, opera literară a Otiliei Cazimir este extrem de valoroasă, tematica fiind una diversificată. Așadar, prin versurile sale, poeta și-a arătat dragostea pentru natură, dragostea pentru tot ce e frumos. Tot prin versuri a avut prilejul de a se reîntoarce în universul pur al copilăriei. Cu ajutorul versurilor și-a exprimat sentimentele nu numai de fericire, ci și de tristețe. Prin urmare, viața a însemnat pentru scriitoare literatură. Autoarea ne-a dăruit numeroase versuri cuprinse în volumele de poezii, versuri pe care le-a scris cu dragoste, bucurie și gingășie. Literatura Otiliei Cazimir se caracterizează prin: frumusețe, simplitate, dragoste, delicatețe, puritate, umor și își propune să ne ofere nouă, cititorilor, o stare de liniște.

         Pentru că tot este primăvară, scriu și câteva versuri dintr-o poezie de-a scriitoarei, unde Primăvara este o adevărată domnișoară cochetă:

„Prin margini de pădure, Primăvara
Aruncă zîmbet alb de ghiocei,
Apoi, rupîndu-şi de la gîtul ei 
Şiragul roş de boabe de mărgean, 
Îl risipeşte ca în fiecare an, 
Şi-n urma ei, pe garduri, pe trotoare, 
Rămîn gîndacii-domnului la soare.” 
                            (Primăvară, Fluturi de noapte)