Month: May 2022

May 25, 2022

Ori e mac?

Cugetarea face parte din volumul „Nori și curcubeie. În al nouălea poem” (2021). Cerul s-a accidentat – o rană roșie ca o boabă de rubin îi arde în piept. Ori e mac?

May 24, 2022

Suflă în păpădie

Cugetarea face parte din volumul „Nori și curcubeie. În al nouălea poem” (2021). Dorință, Bucurie, suflă în păpădie ca în copilărie – când totul e magie.

May 22, 2022

Ploaie de aur

Ți-am invitat la dans lacrimile de pe chip – În pași de menuet, Cu mișcări grațioase, S-au transformat În ploaie de aur. Cu înfățișare de primăvară, Chiar soarele s-a-ndrăgostit de tine.

May 19, 2022

Cu o pălărie/De copilărie

  Poezia „Copilărie” face parte din volumul „Nori și curcubeie. În al nouălea poem” (2021). Mireasmă dulce, bucurie – Ești copil, Nimeni nu știe Că de fapt tu ești adult.   Să nu spui la nimeni, bine? Că nimeni nu o să afle Cât ai adunat în spate.   Dar eu zic să mai scădem, Că ai obosit, ce-i drept, Să cari cifre cu defect, […]

May 17, 2022

Pereche de-antonime

Aș fi plecat, aș mai fi venit – Pereche de-antonime. Pot să și tac, dar eu prefer să vorbesc Pentru a te acoperi pe tine, Că nu spui nimic Și totuși aud tot. Tu crezi că fugi, Dar mie mi se pare că stai pe loc.

May 17, 2022

Amurg de mai

Mă voi ierta vreodată Că mi-am pierdut cuvântul Pe străzi întunecate? Mă tot frământă gândul Că-n locul lui pune-vor Pietre, nu prețioase – Din pana mea de gâscă Ieși-vor slove roase. * Ei tot lovesc în mine Când lacrimile curg. Să scriu nu pot acuma, Cuvântul mi-e amurg.

May 2, 2022

Noțiuni de vocabular (sinonime, antonime, cuvinte polisemantice, omonime, paronime)

SINONIME   = sunt cuvinte cu formă diferită și sens asemănător sau identic. Ex.: reușită=succes a striga=a țipa naiv=inocent   ANTONIME =sunt cuvinte cu formă diferită și sens diametral opus. Ex.: adevăr≠minciună a porni≠a opri tare≠încet   CUVINTE POLISEMANTICE Polisemia este capacitatea cuvintelor de a avea mai multe sensuri. Un cuvânt polisemantic are, în funcție de context, mai multe sensuri, între care se păstrează o anumită […]

May 2, 2022

Fonetica limbii române

FONETICA =STUDIAZĂ SUNETELE LIMBII Sunetele limbii române sunt: vocalele; consoanele; semivocalele. A. Vocalele sunt sunetele care se pronunță neînsoțite de sunete de sprijin și care pot forma singure o silabă: [a], [ă], [î], [e], [i], [o], [u]. Obs.1 Vocalele se pot prelungi (așa le deosebim de semivocale). Obs.2 O silabă conține doar o vocală și numai una. Ex.: mie-re mieeeeee-reeeeee CSV-CV B. Consoanele sunt sunete […]