Ori e mac?
Cugetarea face parte din volumul „Nori și curcubeie. În al nouălea poem” (2021). Cerul s-a accidentat – o rană roșie ca o boabă de rubin îi arde în piept. Ori e mac?
Cugetarea face parte din volumul „Nori și curcubeie. În al nouălea poem” (2021). Cerul s-a accidentat – o rană roșie ca o boabă de rubin îi arde în piept. Ori e mac?
Cugetarea face parte din volumul „Nori și curcubeie. În al nouălea poem” (2021). Dorință, Bucurie, suflă în păpădie ca în copilărie – când totul e magie.
Ți-am invitat la dans lacrimile de pe chip – În pași de menuet, Cu mișcări grațioase, S-au transformat În ploaie de aur. Cu înfățișare de primăvară, Chiar soarele s-a-ndrăgostit de tine.
Poezia „Copilărie” face parte din volumul „Nori și curcubeie. În al nouălea poem” (2021). Mireasmă dulce, bucurie – Ești copil, Nimeni nu știe Că de fapt tu ești adult. Să nu spui la nimeni, bine? Că nimeni nu o să afle Cât ai adunat în spate. Dar eu zic să mai scădem, Că ai obosit, ce-i drept, Să cari cifre cu defect, […]
Aș fi plecat, aș mai fi venit – Pereche de-antonime. Pot să și tac, dar eu prefer să vorbesc Pentru a te acoperi pe tine, Că nu spui nimic Și totuși aud tot. Tu crezi că fugi, Dar mie mi se pare că stai pe loc.
Mă voi ierta vreodată Că mi-am pierdut cuvântul Pe străzi întunecate? Mă tot frământă gândul Că-n locul lui pune-vor Pietre, nu prețioase – Din pana mea de gâscă Ieși-vor slove roase. * Ei tot lovesc în mine Când lacrimile curg. Să scriu nu pot acuma, Cuvântul mi-e amurg.
SINONIME = sunt cuvinte cu formă diferită și sens asemănător sau identic. Ex.: reușită=succes a striga=a țipa naiv=inocent ANTONIME =sunt cuvinte cu formă diferită și sens diametral opus. Ex.: adevăr≠minciună a porni≠a opri tare≠încet CUVINTE POLISEMANTICE Polisemia este capacitatea cuvintelor de a avea mai multe sensuri. Un cuvânt polisemantic are, în funcție de context, mai multe sensuri, între care se păstrează o anumită […]
FONETICA =STUDIAZĂ SUNETELE LIMBII Sunetele limbii române sunt: vocalele; consoanele; semivocalele. A. Vocalele sunt sunetele care se pronunță neînsoțite de sunete de sprijin și care pot forma singure o silabă: [a], [ă], [î], [e], [i], [o], [u]. Obs.1 Vocalele se pot prelungi (așa le deosebim de semivocale). Obs.2 O silabă conține doar o vocală și numai una. Ex.: mie-re mieeeeee-reeeeee CSV-CV B. Consoanele sunt sunete […]