October 31, 2023

10 filme de Crăciun pe care le-am văzut în luna octombrie

By Cristina

       N-a sosit vremea colindelor! Bineînțeles că iarna nu mi-a bătut, în plină toamnă, cu aripile-i de înger la poarta inimii și nici nu mi-a trimis din cer săruturi blânde, însă eu mi-am permis totuși să dau startul filmelor de Crăciun.  Obișnuită să se parfumeze cu esență de Undrea și să-mi trimită sufletul să se dea cu sania pe te miri ce tărâmuri magice, luna octombrie m-a ajutat, în ciuda faptului că zăpada n-a căzut „la fel de moale ca lacrimile unui poet” (Kevin Ansbro), să bifez zece astfel de filme:

 1. A Christmas Prince
 2. A Christmas Prince. The Royal Wedding
 3. A Christmas Prince. The Royal Baby
 4. I Believe in Santa
 5. Christmas Time is Here
 6. A Christmas Miracle for Daisy
 7. A Kindhearted Christmas
 8. Scrooge: A Christmas Carol
 9. Christmas on Mistletoe Farm
 10. Christmas Wedding Planner

­­     Nu intenționez să fac un top, dar țin să precizez că mi-a plăcut enorm trilogia A Christmas Prince.  A fost o încântare să constat că s-a filmat în România, la Castelul Peleș, pe care, surprinzător, am avut ocazia să-l vizitez la finele lunii august. Las aici poezia tatălui lui Richard, din primul film, care mie mi-a atras atenția: „Străluce pe câmp înghețul,/ Printre tunuri de cleștar,/ Iarna-i grea, recolta-i mica,/Datoriile sunte grele./Dar, din darul ghindei,/Adevărul va rodi./Taină mare ascunde bezna/Și o iubire mai puternică decât sângele.”, o ghicitoare, de altfel. Cu aceeași vie plăcere am urmărit și celelalte două flime, A Christmas Prince. The Royal Wedding și A Christmas Prince. The Royal Baby.

­­     I Believe in Santa a fost un film plăcut, care m-a ținut strâns acolo în poveste. Tom și Lisa, protagoniștii peliculei, sunt două firi diferite, care privesc din unghiuri opuse Crăciunul. Dacă pentru el este o sărbătoare datorită căreia devenim toți variantele noastre cele mai bune, pentru ea este, însă, o obsesie. Lisa opinează că această zi sfântă nu înseamnă numai „bucurie, distracție și curcubeie”, pentru unii reprezentând „ritualuri goale” și chiar „promisiuni deșarte”.

     Christmas Time is Here nu a fost genul de film menit să mă introducă în atmosfera aceea de jucării, dulciuri și brad împodobit, întrucât nu s-a pus accent pe sărbătoarea în sine a Crăciunului.

     A Christmas Miracle for Daisy,  acest film care m-a atras prin grație, am îndrăznit  să-l numesc  filmul – patru verbe/locuțiuni verbale”: „a împărtăși cu ceilalți”; „a purta de grijă”; „a spera” și „a-ți pune dorințe”, având darul de a ne deschide ochii pentru a vedea Crăciunul ca pe o zi în care se întâmplă cu adevărat miracole.

     A Kindhearted Christmas a fost cel de-al șaptelea film pe care l-am văzut în luna lui Brumărel. Mi-au atras atenția glumele de Crăciun ale personajelor, pe care, sincer, nu le-am mai auzit/citit vreodată.

Î: Cine este cântărețul preferat al Moșului?

R: Elf-is Presley

Î:Ce-și agață renii în bradul de Crăciun?

R: Cornamentele

         Deși am zis că nu fac un top al filmelor, Scrooge: A Christmas Carol chiar mi-a mers la inimă. Este filmul-lecție. Ne credem adulți și atotștiutori, dar, iată, că avem atâtea de învățat. Dacă am ști ce preț vom plăti pentru păcatele/greșelile noastre, am deveni, fără îndoială, mai buni. N-avem norocul lui Scrooge de a vedea viitorul, pentru a putea, astfel, a ne îndrepta, așa că trebuie să avem inima cu noi în fiecare zi.

Nu pleca la drum

Fără a-ți prinde inima în piept!

Riști să cazi în groapă,

Crezându-te deștept.

*

Ce poți scoate

Dintr-un suflet

Cu buzunare goale?

Ce poți oferi

Omului nevoiaș

Întâlnit în cale?

        Scrooge disprețuia tot ceea ce însemna Crăciunul și afirma că sărbătoarea sfântă este un moft.  În cele din urmă, își dă seamă că de fapt ziua aceasta creștină:

 • „ne învață ce este fericirea”
 • „este vis nesăbuit”
 • „îmbracă orice chip dorești”
 • „e stea din înalt”
 • „e un cer fără nor”

       Pentru mine Christmas on Mistletoe Farm a fost oarecum o dezamăgire, căci voiam, odată cu acest film, să-mi îmbrac sufletul în bucuria ce-o aduce această sărbătoare. Un film frumos, de altfel, însă de văzut într-o zi oarecare, nu în această perioadă rece, în care tot ceea ce-ți dorești este să intri în atmosfera feerică a Crăciunului. Totul era verde în jur, iar sania, brăduțul și beteala se potriveau ca nuca-n perete.

      Pe alocuri, Christmas Wedding Planner m-a plictisit. N-are nici în clin, nici în mânecă cu tot ceea ce înseamnă emoția de Crăciun și parcă n-a reușit să-mi decoreze inima așa cum mi-aș fi dorit.

         Recomandă-mi un film de Crăciun pe care să-l văd în noimebrie ori, de ce nu, chiar în seara de Crăciun!