August 17, 2021

„Clipe din mine” de Silviu Bacuiani (impresii de lectură)

By Cristina

Am fost invitată la o poezie și m-am bucurat de versurile volumului „Clipe din mine”, scris de Silviu Bacuiani, un volum sensibil și de o frumusețe aparte. Inima autorului s-a transformat în condei și iată cum din cuvinte au țâșnit emoțiile.

Pe parcursul lecturii m-am simțit ca într-o călătorie sentimentală. Si ce obiective turistice ai putea găsi acolo? Emoții, gânduri, sentimente.

Poet al iubirii, al durerii, al tristeții, al dorului și al regretelor, Silviu B. pictează femeia frumos, aș spune că în două culori: roșu și gri. Am observat două ipostaze ale femeii în lirica bacuiană: femeia-înger, cea care îi modelează sufletul, cea care îl inspiră, și femeia-demon, cea care i-a fost de cele mai multe ori rană. Ofer spre exemplificare poezia „Cât de frumoasa ești, femeie: Cât de frumoasă ești, femeie,/ În preajma ta și florile zâmbesc/, și poezia „Demonul”, în care femeia este privită ca un demon ce folosește zâmbetul ca ispită, „Un demon cu ochii mari,/ Atât de căprui și soltitari”.

În viziunea poetului, femeia este, pe de-o parte, o inspirație pentru poeți, o odisee pentru suflet, un motiv pentru care inima bate, nectar, diamant, o perlă, un curcubeu, iar, pe de altă parte, o regăsim ca motiv al tristeții și al suferinței. Aceasta este o figură de stil, o metaforă, un întreg poem, poetul fiind fascinat de frumusețea feminină, reprezentând pentru el „a opta minune a lumii”.

Am remarcat, în versurile poetului Silviu B., dorința nebună de iubire, un eu liric cuprins de flăcările pasiunii. Răsfoind volumul, am constatat cu uimire că fiecare cuvânt stralucește când într-un roșu, când într-un gri. Când arde de iubire, când plânge de regret.

Pe lângă lirica sentimentală, întâlnim și poezia gingașă, pură, poezia dedicată copiilor. „Cântec de leagăn” și „Iubește-mă acum” sunt versuri cu o mare încărcătură emoțională: „Somn ușor, iubirea mea,/ Te sărut de noapte bună,/ Închide ochii, va veghea/ Asupra ta blânda lună”; „Nu aștepta ochii să-i închid, tată”.

Silviu B. este un poet flămând de iubire, iar volumul lui este unul admirabil scris, de o sinceritate emoționantă.

A fost odată-n versuri scrisă,

A fost și nu o să mai fie,

O iubire interzisă,

Așternută pe hârtie…

[…]

La steaua care strălucea,

Își mai ridica privirea,

Când purtarea ei îl năucea

Și îi rănea iubirea…

(Poveste)

Dacă și tu ești un iubitor de poezie, poți cumpăra cartea poetului de aici:

https://silviubacuiani.ro/clipedinmine