October 23, 2017

Despre înțelepciune

By Cristina
 
     Înțelepciunea este o calitate a omului bun, a omului credincios, a omului cu principii și rațiuni. Înțelepciunea nu este la-ndemâna oricui, nu oricine poate fi înțelept. Și dacă un om nu este înțelept, atunci cum se numește? Se numește rău, așa vreau eu să-l numesc. Sigur te așteptai  să-l numesc prost, dar nu, acela nu este prost, este rău. 
     Numim înțelepți pe acei oameni cumsecade, acei oameni care mai întâi gândesc și apoi vorbesc, care nu aruncă cuvintele ca pe niște săgeți de darts, înfigându-le în inimile oamenilor fără să le pese de repercusiunile răutății. Înțelepții se pun în locul celui căruia i se adresează și se gândesc de zece ori înainte de a scoate o vorbă. Scopul înțelepților este de a se face înțeleși, de a argumenta tot ceea ce susțin, de a te învăța ce este bine și ce este rău. Omul înțelept nu te va învăța niciodată să fii pizmuitor, bărfitor și mincinos, ci el te va învăța ce înseamnă bunătatea, ce înseamnă credința și cum să îi sfătuieși pe aceia care vin la tine cu vreo problemă. Aceia sunt oamenii înțelepți.
    Înconjoară-te pe parcursul vieții tale numai de oameni înțelepți, de oameni care au capacitatea de a te învăța ceva, de oameni de la care ai ce învăța. În oamenii înțelepți trebuie să-ți cauți un model, nu în oamenii pe care nu-i putem numi oameni. Omenia este lucru mare. Ne numim toți oameni, dar nu toți oamenii pot fi omenoși. 
     Alege în viața ta să fii un om înțelept, un om în care cei din jur văd un model de urmat, un om cu judecată. Fii un model pentru ceilalți. 
     Gurile înțelepților grăiesc numai adevăr. Din gurile înțelepților va izvorî numai înțelegere. Fii atent atunci când îți vorbește un om înțelept, căci vei avea ocazia să înveți o multitudine de lucruri de la el. Din gura înțeleptului curge lapte, curge miere. Gura înțeleptului este un izvor de miere, un izvor din care orice om poate extrage o linguriță, oricine poate gusta. Asistând la vorbele unui înțelept, ai oportunitatea să fii și tu la rândul tău un om înțelept.
      Înțelepciunea este arma omului bun, iar arma omului rău este răzbunarea. Nu lăsa din gura ta să iasă venin, ci lasă să curgă un sirop, acel sirop care îi îndulcește pe ceilalți, acel sirop care face din omul răutăcios, unul cumsecade. Fii înțelept și alege în viața ta numai calea înțelepciunii. Pe drumul înțelepciunii vei fi însoțit mereu de mirosul de flori de primăvară și de liniștea de care au parte numai cei înțelepți.
Fii înțelept și nu judeca greșit!
Fii înțelept și nu ceda bunătatea!
Fii înțelept și nu te lăsa păcălit!
Fii înțelept și sfătuiește-i pe ceilalți!
Fii înțelept și încurajează bunul-simț!
Fii înțelept și învață-i și pe ceilalți ce este înțelepciunea!
 
     Înțelepciunea este în fond și la urma urmei o virtute.