April 23, 2015

Ziua Internațională a Cărții

By Cristina
   

     

     Și pentru că azi, 23 aprilie, este Ziua Internațională a Cărții, m-am gândit să scriu un articol despre Lectură și Carte.
    Lectura este calea spre perfecțiune, spre liniște, spre tot ceea ce ne ajută să ne dezvoltăm personal.
     Îmi place să citesc și pășesc cu multă curiozitate în universul cărților. Citesc orice îmi pică în mână. Citesc cu ușurință și plăcere. Mi-a plăcut dintotdeauna să citesc. Cititul mi-a fost de ajutor. Cărțile pe care le-am citit din plăcere mi-au dezvoltat vocabularul, dicția, personalitatea, imaginația și au făcut din mine ceea ce sunt acum.
    O carte are harul de a ne ajuta. Orice citim ne ajută cel puțin să ne dezvoltăm vocabularul. Chiar dacă ai impresia că o carte nu te-a ajutat cu nimic, să stii că nu este adevărat. Orice carte, oricum ar fi ea catalogată, ne ajută în mod cert să ne dezvoltăm dicția. Citește orice, pentru că timpul nu este pierdut. Citind o carte, niciodată nu îți pierzi timpul. Romane, cărți de psihologie, poezii, citește orice, măcar cincisprezece minute pe zi. Nu trebuie să lăsăm să treacă o zi fără sa fi citit măcar o poezie. 
    Interesul pentru lectură trebuie dezvoltat copiilor încă de la vârste fragede prin strategii diverse, bine gândite. Nu le impune copiilor să citească, ci propune-le și convinge-i, aducându-le argumente tari. Fii persuasiv atunci cănd vrei ca ai tăi copii să aibă o oarecare curiozitate în legătura cu o anumită carte. Nu le impune nimic, ci doar încearcă sa-i convingi, să devină curioși, ei înșiși să-și dorească asta. Ține minte că întotdeauna trebuie să ne spunem părerea convingând, nu impunând. Nu impune, deoarece se vor simți obligați și vor vedea în lectură ceva rău, care le provoacă neplăcere și atunci vor vedea în lectură un dușman, ceea ce este grav…
    Propun, așadar, să începi să vezi în lectură pe prietenul tău cel mai bun. Lectura, spre deosebire de oameni, nu ne face niciun rău, din contră, ea ne ajută, ne oferă sprijinul ei necondiționat. Fă-ți din citit un hobby, așa cum simți nevoia să mânânci, să bei, așa să simți nevoia și de lectură. Lectura este o plăcere a sufletului, oferă sufletului tău această plăcere. El merită, sufletul tău cald merită tot ce este mai bun pe lume. În loc să îți pierzi timpul cu emisiuni regizate, citiește o carte și sufletul tău îți va fi veșnic recunoscător. 
   Sufletele bune și frumoase merită să le oferim ceva pe măsură, o Carte bună. Lectura conține toate proteinele, vitaminele, glucidele și carbohidrații de care avem nevoie să trăim. Lectura este apa pe care o bem…ne hidratează și are puteri magice.
  
          Mulțumesc, dragă Carte, că exiști! La Mulți Ani!