July 15, 2021

„O vară fără bărbați”-impresii de lectură

By Cristina

„O vară fără bărbați”, scrisă de Siri Hustvedt, este un roman subiectiv, scris la persoana I, naratorul fiind și personaj al acțiunii.

Aș zice că este o nuvelă, nu un roman, căci avem un singur fir narativ, accentul cade pe personaj, pe Mia, care încearcă să se descopere pe sine, după ce în sufletul acesteia se prăbușește o lume.

Este o carte despre adulter, abandon, psihoze depresive temporare, căsnicie, familie, dar, mai ales, despre iubire și maturizare.

Incipitul este constituit de cuvântul „pauză”, care o face pe Mia să înnebunească și să aterizeze într-un spital. Soțul ei, Boris, „bărbatul-șobolan”, așa cum îl „alintă” Mia, o femeie inteligentă, profesor universitar, poetă ajunsă la vârsta de 55 de ani, îi spune, după 30 de ani de căsnicie, că are nevoie de o „pauză”. Pauza este o franțuzoaică cu părul șaten, lins, strălucitor, sâni impresionanți și o minte excepțională, mai tânără decât Mia cu 20 de ani. Cum spuneam, la o asemenea veste, în sufletul Miei se prăbușește o lume, fiind diagnosticată cu psihoză depresivă temporară.

Aceasta se hotărăște să-și petreacă vara „fără bărbați”, în orașul copilăriei, alături de mama ei, cele cinci Lebede, care mie mi-au amintit de bătrânele din casa cu molii (romanul „Cartea nunții”), și cele șapte fete pubere de la Clasa de poezie. Cifra 7 este considerată magică, un simbol al Divinității, având o puternică încărcătură spirituală.

Mi-a plăcut că cititorul este implicat în acțiune prin adresarea directă: „prieten drag”, „cititor devotat”. Pe parcursul lecturii, am simțit-o pe Mia, într-adevăr, foarte apropiată.

Personajul nostru folosește adesea ironia pentru a face haz de necaz și pentru a-și controla oarecum emoțiile. Are simțul umorului, însă, în spatele acestuia, se ascund dezamăgirile, tristețile, anxietățile. M-am amuzat, ce-i drept, citind: „ – Îl urăsc. Am primit un e-mail: <<Ce mai faci, Mia? Boris.>> Am vrut să-i răspund trimițându-i un scuipat mare”.

Pe Boris îl cunoaștem din mesajele pe care i le trimite soției sale. La început, ne face să-l urâm, însă, pe parcurs, dorindu-și să-și recucerească soția, parcă, parcă, am prins drag de el. Ambii par câteodată niște adolescenți. Mia, „abia o copilă”, Boris, tot așa. Lista făcută de el este fabuloasă: „1. O să verific în frigider cum stăm cu sucul și laptele și o să-mi amintesc să cumpăr dacă sunt pe terminate; 2. O să promit să citesc Middlemarch până la capăt; 3. N-o să te întrerup când scrii; 4. O să îți vorbesc mai mult; 5. O să învăț să gătesc și altceva în afară de ouă; 6. O să te iubesc. Boris.”

În ceea ce privește finalul, n-aș putea spune dacă este un final fericit sau nefericit. Mie mi se pare un final deschis, care ne-a cam lăsat în aer. Nu știm cum va fi de acum încolo relația celor doi. La „reunirea cuplului matur, Soarele și Luna”, a contribuit foarte mult fiica acestora, Daisy, care și-a jucat bine rolul. Să treci peste infidelitate este un act de mare curaj, Mia s-a dovedit a fi foarte curajoasă și bine coaptă. Numai un om incredibil de matur poate face asta.

A fost o lectură plăcută, surprinzătoare, dar parcă mult prea scurtă.