June 1, 2015
1 Iunie – Ziua Internațională a Copiilor
Ziua Copilului
desen pe asfalt (șotron) |
desene pe asfalt |
Pentru că azi este una dintre cele mai frumoase zile din an, Ziua Internațională a Copiilor, m-am gândit să scriu un articol despre copilărie.
Perioada copilăriei este cea mai frumoasă dintre toate. Mă gândesc acum cu melancolie la timpul ce s-a scurs atât de repede.
A trecut vremea copilăriei și îi duc dorul cu fiecare zi ce trece. Amintiri frumoase, clipe minunate petrecute cu prietenii de joacă, da, jocul era activitatea noastră de zi cu zi. Ne jucam și uitam să mai mâncăm, uitam să mai trecem pe acasă, casa noastră era “afară” și ne simțeam foarte bine.
Eram fără griji, probleme, stres…o viață perfectă duceam în această minunată lume a copilăriei. Universul copilăriei era unul captivant, odată intrați în el, nu ne mai doream să ieșim, aceasta era lumea pe care o voiam. Cuvântul “plictiseală” nu exista în această lume minunată.
Pe lângă jocurile cunoscute de toată generația mea, de la Țară, țară, vrem ostași; Țările; Omul Negru; Trecea un prinț călare până la Rațele și vânătorii, noi am simțit nevoia să și inventăm jocuri. Am inventat multe jocuri împreună cu fetele de joacă. Spre exemplu, florile erau niște domnișoare în toată regula, îmbrăcate în rochițe care mai de care, un adevărat paradis. Florile, aceste domnișoare cochete eram chiar noi, noi le reprezentam și vorbeam…Îmi aduc aminte cu drag cum construiam “cazemate”, așa le ziceam și stăteam în ele. Le confecționam din carton și reprezentau o căsuță a noastră plină de inocență. Așa era lumea în care trăiam pe vremea frumoasei copilării, acestea erau activitățile mele zilnice, care cu siguranță și voi, cititorii mei dragi, vi le amintiți. Cititorii mai mici care vor citi aceste rânduri vor avea de unde să se inspire, în cazul în care părinții lor au omis să le povestească ce frumoase jocuri aveam noi pe timpuri.
Ieși, drag copil, ieși afară și joacă-te, este cel mai frumos lucru pe care îl poți face, nu lăsa să treacă această perioadă pe lângă tine fără să te înfrupți din dulcegăriile ei, este păcat. Copilăria are miros de prăjituri făcute cu multă dragoste și un gust dulce precum mierea de salcâm. Gustă din această perioadă până nu îți trece vremea. Da, vremea trece, nu rămâne în loc, nu te așteaptă. Toate trebuie făcute la timpul lor… De leptopuri, telefoane, tablete vei avea timp destul, vei avea acces tot timpul la ele, însă timpul copilăriei trece, copilăria nu se mai întoarce…
Mulți spun că atâta vreme cât avem părinți suntem tot copii. Da, suntem, dar nu mai avem timpul acela pe care-l aveam când eram copii. Suntem copii doar cu numele, avem alte priorități. Putem să ne simțim copii, însă asta nu schimbă faptul că noi suntem deja persoane mature. Trebuie să ne asumăm, am avut și noi timpul nostru când eram copii, timpul nostru de răsfăț, dar acum totul e trecut. Predăm ștafeta viitorilor copii, poate chiar propriilor noștri copii. Totul se face la timpul lui. Dacă suntem copii, atunci să ne jucăm, să copilărim. Dacă suntem oameni maturi, atunci să ne comportăm ca atare, ca niște exemple pentru copiii noștri. De asta pun preț pe faptul că toate trebuie facute la timpul lor, nu mai devreme, nu mai târziu. Uneori viața funcționeza dupa niște reguli stricte pe care trebuie să le respectăm. Orice copil are dreptul la copilăria lui, la viața lui de copil inocent. Copiii nu trebuie să muncească, de asta exisă parinții care i-au făcut. Ne putem numi totuși copii, dar nu acei copii puri si drăgălași, ci niște copii cu responsabilități, copii maturi. Da, acesta este cuvântul potrivit pentru adulții care se simt în unele momente copii, “copii maturi”.
Vezi, de aceea insist ca toți copiii să își trăiască copilaria, să nu fie forțați să se maturizeze precoce. Copilăria e perioada lor, trebuie să-i lăsăm să se bucure de ea, acum cât le aparține, mai târziu va fi prea târziu.
Drag cititor matur, fii copil, joacă-te, nimeni nu îți impune să nu glumești, să nu te joci, să nu te “prostești”, dar să nu uiți de responsabilitățile tale și să nu iei locul copiilor. E timpul lor, să-i lăsăm să-l valorifice ei înșiși, iși vor da seama că perioada copilăriei este o comoară. Noi, adulții, ne vom aduce aminte de ea mereu cu aceeași nostalgie și aceleași regrete.
Țin să precizez că acest articol despre copilărie face parte din cartea pe care am scris-o, dar pe care n-am publicat-o încă. Cartea se numește Suflet simplu.
LA MULȚI ANI TUTUROR COPIILOR!!!